B12 Vitamini: faydaları ve kaynakları
Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, insan vücudu için gerekli vitaminlerden biridir ve sinir hücrelerinin normal işlevini sürdürmesinde, kırmızı kan hücreleri ve DNA üretiminde önemli bir role sahiptir.
B12 vitamini suda çözünen bir vitamindir, yani suda çözünür ve kan dolaşımında dolaşabilir ve fazla B12 vitamini idrarla atılır.
Vücut, B12 vitaminini dört yıla kadar depolayabilir, ancak vücut onu üretemez, doğal veya endüstriyel kaynaklarından elde etmek zorundadır. B12 vitamini emilimi iki faktöre bağlıdır:
Hidroklorik Asit: Midedeki hidroklorik asit, B12 vitaminini gıdada bağlandığı proteinden ayırır.
İçsel Faktör: B12 vitamini, mide tarafından üretilen ve içsel faktör adı verilen bir proteinle birleşerek vücudun onu emebilmesini sağlar. Bununla birlikte, bazı bireylerin vücutları, iç faktörün olmaması ve pernisiyöz anemi adı verilen bir hastalığın sonucu olarak vücutlarının onu oluşturamaması nedeniyle B12 vitaminini doğal kaynaklarından ememez.
B12 vitamini nedir, yararları, zararları ve yan etkileri nelerdir sorusunun cevabını bu yazımızda öğrenin.
B12 vitamini kaynakları
Hayvansal kaynaklar, B12 vitamininin tek doğal kaynaklarıdır, çünkü bu vitamin, B12 vitamini ile güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar gibi ek olarak takviye edilmedikçe bitki kaynaklarında doğal olarak bulunmaz.
B12 vitamininin bulunduğu hayvansal ürünler şunları içerir:
et.
balık.
Yumurta, süt ve çeşitli süt ürünleri.
B12 vitamini takviyeleri ise, B12 vitamini hapları veya B12 enjeksiyonları gibi farklı farmasötik formlarda bulunur ve ayrıca dil altına B12 hapları da vardır.
B12 vitamininin faydaları
B12 vitamini vücudun sağlığını birçok yönden geliştirir ve yağ asitlerinin üretiminde ve enerji üretimindeki rolü nedeniyle metabolizma sürecinde önemli bir rol oynar.
İşte birçok bilimsel araştırmaya dayanan B12 vitamininin faydalarından bazıları:
Kırmızı kan hücresi üretimi ve anemi önleme: B12 vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunun azalmasına veya düzgün büyümelerini engelleyerek megaloblastik aneminin gelişmesine neden olur.
Sinir sistemi ve sinir sağlığının korunması: B12 vitamini beyin ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olan en önemli vitaminlerden biridir.
Kemik sağlığının desteklenmesi ve osteoporozun önlenmesi: Vücutta düşük B12 vitamini seviyesi, kemiklerde mineral eksikliği riskinin artmasına ve dolayısıyla kırık riskinin ve kırılganlığın gelişmesine neden olur. Bununla birlikte, çalışmaların sonuçları, B12 vitamininin kemikler için faydaları hakkında kesin değildir.
Ruh halini iyileştirir ve depresyon semptomlarını hafifletir: B12 vitamini, beyindeki ruh halini düzenlemekten sorumlu ana kimyasallardan biri olan serotonin hormonunun üretiminde ve metabolizmasında hayati bir rol oynar. Bu nedenle, birçok kişide eksikliği, ruh hali dalgalanmalarının ve depresyonun nedenlerinden biri olabilir.
Doğum kusurlarının önlenmesi: Sinir kusurları gibi beyin ve omurilikte doğum kusurlarını önlemedeki rolü nedeniyle, hamile kadınların hamile olmayan kadınlar için önerilen günlük kotadan daha yüksek bir B12 vitamini dozu almaları önerilir. tüp ve gelişmemiş kafatası. Eksikliği ayrıca düşükler ve erken doğumlarla da ilişkilidir.
Vücuttaki B12 eksikliğini giderme durumlarında görülebilen B12 vitamininin faydaları arasında:
Sağlıklı saçları, tırnakları ve cildi teşvik edin.
Enerjiyi artırın ve yorgunluk ve bitkinlik belirtilerini azaltın.
Sinirleri beslemedeki rolü nedeniyle uzuv ağrısını veya uyuşma hissini azaltmak.
B12 vitamininin hastalık önlemedeki rolü
Birçok çalışma ve araştırma, B12 vitamininin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok hastalığı önlemedeki potansiyel rolünü göstermiştir:
Egzama: B12 Vitamini egzama ile savaşmaya yardımcı olabilir British Journal of Dermatology’de yayınlanan 2004 tarihli bir çalışma, egzamalı 49 hastadan oluşan bir grupta sekiz hafta boyunca bir plasebo ve B12 vitamini içeren krem kullanıldığında, vitamin kremini kullananlarda B12 Plasebo kullanan kişilere kıyasla egzamanın şiddetinde daha fazla azalma.
Kalp hastalıkları: B12 vitamininin folik aside ek olarak günlük olarak belirli dozlarda alınması, vücutta yüksek düzeyde bulunması durumunda kalp hastalığı olasılığını artıran bir risk faktörü olan bir amino asit olan homosisteinin azaltılmasına katkıda bulunabilir.
Kanser: Uluslararası Kanser Nedenleri ve Kontrolü Dergisi’nde yayınlanan 2003 tarihli bir çalışma, B12 vitamininin yanı sıra folik asit, tiamin ve B2 vitamininin bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermiştir.
B12 vitamini ve kilo
Bazı gözlemsel çalışmalar, B12 vitamini eksikliği olan bazı kişilerin kilo alabileceğini gösterse de, B12 vitamininin kilo alımını veya kaybını etkilemesi muhtemel değildir. Bununla birlikte, diğer yandan, diğer araştırmalar, B12 vitamininin azalmasının bazılarının iştahını kaybetmesine ve dolayısıyla bir miktar kilo vermesine neden olduğunu göstermiştir.
Bu nedenle, mevcut kanıtlar, B12 vitamininin kiloyu artırma veya azaltma yoluyla etkilemede bir rolü olduğunu kanıtlamaz.
Önerilen günlük B12 vitamini dozu
Tavsiye edilen günlük ödenek yaşa ve sağlık durumuna bağlıdır. Aşağıdakiler, farklı yaş ve gruplar için ortalama günlük dozdur:
Doğumdan 6 aya kadar: 0.4 mcg.
7-12 aylık bebekler: 0.5 mcg.
1-3 yaş arası çocuklar: 0.9 mcg.
4-8 yaş arası çocuklar: 1.2 mcg.
9-13 yaş arası çocuklar