Aç karnına balın faydaları
Bal, geleneksel tıpta çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli gıdalardan biridir.Bal, tatlı bir tada ve yüksek viskoziteye sahip bir gıda maddesidir.Arılar tarafından çiçeklerin nektarından üretilir.
Balın birçok faydasından yararlanmak için günün her saati bal yenebilir ancak aç karnına bal yemek faydalarından bazılarını elde etmede biraz tercih sebebi olabilir.
Bu yazımızda aç karnına balın faydaları ve balın besin bileşenleri hakkında bilgi edineceksiniz.
Aç karnına balın faydaları
Aç karnına bir bardak ılık su ile bal yemek vücut ve cilt sağlığı için faydalı olabilir. İşte aç karnına balın en önemli faydaları:
Vücuda enerji ve aktivite vermek
Sabahları aç karnına bal yemek, vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratları yüksek oranda içerdiğinden, günlük aktivitelere dinç ve zinde başlamak için gereken enerjiyi sağlar.
Aynı şekilde bal, beyin ve sinirler için önemli besinler içerir ve bu da, sinirleri uyaran kahve gibi kafeinli içeceklerin aksine, kişinin sabahları dikkatine ve canlılığına olumlu yansır.
Sindirimi iyileştirin
Aç karnına balın en belirgin faydalarından biri de kalın bağırsağı uyararak sindirim sürecini hızlandırması ve böylece kabızlığı önlemesidir. Bal, sadece sindirim sürecinin değil, genel olarak vücut sağlığının da önemli bir parçası olan bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterileri de besler.
Bal bazen mide ülserlerinin yaygın nedenlerinden biri olan Helicobacter Pylori’nin (H.Pylori) tedavisinde alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Ayrıca bal, mide gazını ve mide rahatsızlığını tedavi etmeye yardımcı olur.
Bal, aç karnına bir bardak çay ve limonla karıştırılarak alınabilir.
bağışıklığı artırın
Bal, vücudun bağışıklığını artıran, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha az duyarlı hale getiren yüksek oranda antioksidan içerir. Ham balın sindirimi ve detoksifikasyonu iyileştirmedeki faydaları, bağırsaklarda biriken toksinlerden kurtularak vücudun bağışıklığının yükseltilmesinde de rol oynar.
Bal ayrıca doğal bir antiseptik olan hidrojen peroksit içerdiğinden istenmeyen antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
Kalp sağlığını iyileştirin
Bal tüketmek, aşağıdaki potansiyel faydalar nedeniyle kalp hastalığının önlenmesine katkıda bulunabilir:
Kan basıncını düşürmek.
Kandaki kolesterol seviyelerini azaltmak.
Kalp atışını düzenlemek.
Oksidatif stres hasarını azaltmak ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemek.
Ancak balın kalp sağlığına olan faydaları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmek gerekir.
Öksürük tedavisi ve mevsimsel alerji önleme
Bal, özellikle çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu veya mevsimsel alerjilerin neden olduğu bir ev ilacı ve doğal bir öksürük kesici olarak kullanılabilir.Aç karnına veya ihtiyaç duyulduğunda bir kaşık arı balı öksürüğün sakinleşmesine yardımcı olur.
Yatmadan önce biraz bal öksürüğü olan çocuklarda uykunun iyileştirilmesine de katkıda bulunabilir, ancak bir yaşın altındaki çocuklara bal verilmemelidir.
Rafine şekere sağlıklı bir alternatif
Balın tatlı tadının nedeni fruktoz ve glikoz gibi yüksek konsantrasyonlarda monosakkaritler içermesidir, bu nedenle pek çok zararlı etkisi olan rafine şeker yerine doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Rafine şeker yerine şeker kullanmak trigliseritleri ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ancak balın faydalarına rağmen ölçülü tüketilmelidir. Ayrıca bal, kan şekeri seviyelerinde ılımlı bir artışa neden olur, bu nedenle şeker hastalarında kan şekerinin kontrol edilmesine katkıda bulunabilir.
Ağız kokusundan kurtulmak
Yatmadan önce dişlerinizi fırçalamanıza rağmen uyandıktan sonra ağız kokusunun nedenlerinden biri de uyku sırasında ağız kuruluğudur, bu da bakterilerin üremesine ve ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle balın aç karnına faydalarından biri de antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliği sayesinde ağız kokusunu gidermeye katkısıdır.
Cilt hücresi yenilenmesi ve tazeliği
Bal, cildi tahriş edebilecek mikroplarla savaşmasının yanı sıra cilt çatlaklarını ve yaralarını iyileştirmedeki terapötik özelliğinden dolayı kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu nedenle, aç karnına veya günün herhangi bir saatinde sürekli bal tüketmenin faydalarından biri de ölü deri hücrelerini temizlemek ve yenilemektir. cildin dış görünümünün daha dolgun ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Balın aç karnına ek potansiyel faydaları şunları içerir:
Kilo kontrolü ve balın kilo üzerindeki etkisi, diyete dahil edilme şekline bağlıdır. Kilo almak veya kilo vermek için kullanılabilir.
Sinirleri yatıştırır, ruhsal bozuklukları giderir.
Vücudu nemlendirir, uyku döneminde vücut yüksek oranda su kaybettiğinden ve bal iyi bir oranda su içerdiğinden, sabahları aç karnına faydalarından biri susuzluğu giderir ve vücudun hidrasyonuna katkıda bulunur.
Balın besin bileşenleri
Bal, esas olarak şekerden oluşur, ancak polifenoller gibi sağlığa yararlı birçok vitamin, mineral ve bitki bileşiği içerir.
20 gram bala eşdeğer bir yemek kaşığı bal aşağıdaki besin değerlerini içerir:
Kalori: 61.
Yağ: 0 gram.
Protein: 0 gram.
Karbonhidratlar: 17 gram.
Elyaf: 0 gram.
Riboflavin: Günlük vücut ihtiyacının %1’i.
Bakır: Günlük vücut ihtiyacının %1’i kadardır.
Ayrıca kaliteli bal, flavonoidler ve fenolik asitler gibi birçok antioksidan içerir ve antioksidanlar, erken yaşlanma ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olabilecek zararlı moleküllerin hücrelerde birikmesini azaltmaya katkıda bulunur.